tisdag 8 april 2014

Leva eller dö?

"Jag vet hur det känns där uppe. Vet hur det suger i magen och hur vinden tjuter i öronen när man lutar sig ut. Men hur känns det att hoppa?" Känslan av att hoppa är en stark och känsloväckande roman skriven av Ingrid Olsson. Valet mellan att leva eller dö, att inte berätta om sina innersta tankar för någon. Men så fanns ju den döda killen också.

Boken handlar om Lisen som är en blyg tjej som uppger sig vara rädd för allt. Hon går sista året i gymnasiumet och ska snart ta studenten, alla hennes kompisar går på studentfester och festar medans lisen stannar hemma. Lisens bästa vän Siri festar mycket och har många vänner, men Lisen har bara henne. Hennes lärare ringer hem till Lisens föräldrar och berättar att Lisen är ensam i skolan och hon börjar träffa skolkuratorn för att må bättre. Hennes föräldrar vet inte att hon är så blyg och mår dåligt, Lisen tyckte det var jobbigt att prata med kuratorn och sa redan efter några gånger att hon mår mycket bättre även fast hon mår lika dåligt som förut.
Boken har en inledning där Lisen berättar mycket om sig själv där hon berättar med sommrarna med sin familj och Siri där de badar och Siri badar förfullt medans Lisen inte vågar. Hon berättar att när Lisen var liten så tog hennes pappa med henne till badhuset varje onsdag för att ta simmärken. En av onsdagarna så bestämde de att hon skulle ta guldpingvinen dör man skulle simma bröstsim, flyta i 10 sekunder och hoppa från bassängkanten. Det tyckte Lisen vad allra jobbigast, att hoppa från kanten. Siri slutar åkande Lisen och hennes familj till sommarstället och nu är det bara hon och hennes familj. I grannhuset hade det flyttat in en ny familj med en son som Lisen kommer nära och de spenderar sommarlovet tillsammans.
Siri är hennes bästa kompis och har alltid funnits där för henne. Hon har alltid hållit vakt på toaletten när Lisen inte vågat låsa och bjuder alltid med på fester som hon annars inte blivit bjuden till. Men det händer något som gör att deras vänskap bryts.
Det kommer fram i boken att Lisen vill dö, att hon har en dödsdrift. Hon vill hoppa från parkeringshuset som killen på hennes skola gjorde för ett tag sen. Hon vet att parkeringshuset bara ör 20 meter högt och att det krävs minst en höjd på 45 meter om man ska dö. Om man ska dö från 20 meters avstånd måste man landa med huvudet före. Hon vill dö, men något får henne på andra tankar.

I början av boken ansåg jag att den var ganska långtråkig, det hände inte så mycket. Men ju längre in i boken jag kom så blev jag bara med tagen och insåg verkligen handlingen i boken. Boken är en väldigt välskriven roman och Ingrid Olsson fångar verkligen upp känslan på rätt sätt hos läsaren. En fantastisk bok helt enkelt, klart läsvärd. Slutet kunde dock varit lite ljusare kan jag tycka men annars är boken mer än perfekt. Det sätter som Ingrid framför Lisens tankar på är obeskrivliga, man förstår precis vad hon menar. Känslan av att inte orkar leva.
"Det skulle vara så lätt. Men ändå så svårt. Ett litet hopp bara och sen är det över. Sen behöver man inte tänka mer. Inte känna mer. Aldrig mer vara rädd. Den måste vara skön. Känslan av att hoppa."
Detta är ett utdrag ur boken där hon framför små korta meningar som innehåller flera tusen tankar. När man läser det så framställer man sig bilder under hela boken som också gör det lättare att läsa.
Jag vill starkt rekommendera boken till främst tonåringar Ich ungdomar som gillar att läsa mindre invecklade meningar och tänka en hel del själv. Klart en av de bästa böckerna jag läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar