onsdag 13 maj 2015

Linas kvällsbok

Jag har läst Linas Kvällsbok av Emma Hamberg, en typisk ungdomsbok om kärlek och funderingar om det klassiska tonårslivet skrivet som i en dagbok av Lina.
Huvudpersonen i boken är Lina, en 15 årig tjej sista året på högstadiet som är uppväxt i Rödköping med hennes mamma, pappa och lillebror.
Lina är en rätt klurig person som tänker väldigt mycket och går mycket efter sina kompisars beslut. Hon tvingar sig själv att festa och dricka sig full i dåligt umgänge. Hon är inte riktigt en tjej som går sin egen väg och bryr sig också mycket om vad andra tycker om henne. Vilket är den röda tråden i hela boken. Hon skäms över att vara okysst och oskuld och tvingar sig själv att förlora oskulden med tuffa Danne som egentligen bara är ute efter sex, som tyvärr leder till ångest och förtvivlan efteråt. Egentligen gillar hon inte Danne, utan Ivar i 7an, också kallad "skolans tönt" som hon i smyg försöker ta kontakt med medan hon befinner sig i Dannes otrygga sällskap.
Boken är väldigt överdriven i många sammanhang och innehåller mycket upprepningar och tjatiga meningar. Vilket kan göra boken väldigt "fjantig". Jag tycker även att boken har ett hyfsat dåligt budskap. Allting i Linas värld verkar gå ut på att hon måste bli kysst, förlora oskulden och bli populär i skolan. Däremot kan jag kan inte motstå att fortsätta läsa sida efter sida i boken. Själva inlevelsen i boken är unik och väldigt rakt på sak, vilket lockar främst tjejer i 15 årsåldern som möjligtvis kan känna igen sig i olika situationer som Lina. Det kan tillexempel vara djupa funderingar om sex och hemligheter.
För mig är denna bok både bra och dålig, jag kan ändå rekommendera boken till tjejer i hennes ålder med mycket funderingar om livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar