Att skriva om böcker

Du har precis läst en bok. Duktiga du! Du tyckte säkert något om boken. Den var bra, spännande, någon del var lite långtråkig men slutet var precis som du hade tänkt dig. Du gillade kanske hur författaren beskrev hur huvudpersonerna kände sig. Eller så blev du irriterad på sätt som författaren uttryckte sig på. Oavsett vad du tyckte om boken du precis har läst finns det andra som är intresserade av din åsikt. Berätta för oss!

En bokrecension är en personligt skriven text där du återger handlingen och beskriver ditt omdöme om boken. Din röst ska finnas med i hela texten eftersom det är du som tycker, sammanfattar och värderar. Åsikterna du lyfter fram i texten kan aldrig vara fel så länge som det är dina egna åsikter och du kan motivera dem.

Man kan skriva en bokrecension på många olika sätt. Du som är osäker vill kanske ha en mall att följa? Du som är säker kan laborera med texttypen lite hur du vill, så länge som de viktigaste delarna finns med. Ordningen du skriver din bokrecension på spelar ingen som helst roll. Så här tänker jag att en bra recension ska skrivas:

Del av texten
Vad?
Exempel
Rubrik
Hitta på en rubrik som gör att man vill läsa din recension. Undvik att bara skriva bokens titel (tråkigt!).
Boken om tidernas fotbollsspelare levererar
 
När den förbjudna kärleken blir för stark
 
Inledning
-          Titel
-          Författare
-          Genre
 
Här ska bokens titel och författare finnas med på något sätt. Du ska också få med vilken genre boken tillhör (vilken slags bok det är).
 
Gör din inledning intresseväckande så att man får lust att läsa din text. Kanske kan du använda något av följande knep:
-          Inled med ett citat från boken
-          Inled med en fråga
-          Inled med tre ord som beskriver boken
 
 
Jämför följande inledningar och se vilken som gör dig mest lässugen:
 
Jag har läst boken XX av XX. (tråkigt!)
 
Gillar du fotboll? Är du nyfiken på hur livet som fotbollsstjärna kan se ut? Då är det här boken för dig.
 
Redan i titeln visar Zlatan sin storhet. ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” är en kaxig titel som låter oss förstå att Zlatan vet hur viktig han är för idrottsvärlden. Zlatan är dock så mycket mer än en fotbollsstjärna och det framgår tydligt i boken som han har fått hjälp av David Lagerkrantz att skriva.
 
Handling
-          Tema
-          Centrala händelser
-          Karaktärer
-          Miljö och tid
Handlingen ska beskrivas kort. Det ska inte vara en sammanfattning av hela boken för då förstör du för den som läser din recension och blir sugen på att läsa hela boken. Beskriv huvudtemat och de viktigaste centrala händelserna.
 
Beskriv de viktigaste personerna och vilken betydelse de har för handlingen. Hur utvecklas de genom boken? Ofta har det hänt något med huvudpersonen från första till sista sidan
 
När utspelas handlingen? Var?
 
 
Omdöme
-          Språk och stil
-          Handling
-          Budskap
Omdömet är den viktigaste delen i din recension. Skriv om det som du tänkte när du läste boken. Motivera vad du tyckte. Kanske finns det något citat du kan använda för att visa vad du menar?
 
Var det någon del som var bättre/sämre/mer spännande/tråkigare? Beskriv!
 
Vilket slags språk använde författaren? Vad tycker du om författarens stil?
 
Vad är bokens budskap? Vad tror du att författaren vill förmedla eller lära oss? Din tolkning av budskapet är aldrig fel om du kan motivera det i texten.
 
 
Avslutning
-          Sammanfatta helhetsintrycket
-          Rekommendation
Avsluta med några meningar som sammanfattar din upplevelse av boken. Skriv om du rekommenderar boken till någon och i så fall till vem.
Tänk på att alla kan läsa din recension. Du kan alltså inte rekommendera boken till din mormor eller din kompis utan skriv mer allmänt:
 
Jag rekommenderar den här boken till ungdomar i tonåren som gillar att läsa om kärlek som berör och som klarar av även de pinsamma avsnitten.
 
Boken passar bra för dig som är intresserad av fotboll oavsett vad du tycker om just Zlatan.
 
Den här boken rekommenderar jag till dig som är extremt läsvan och som har tålamod att vänta till sista sidan innan handlingen börjar. Om du inte känner igen dig i den beskrivningen gör du klokare i att välja en annan bok.
 


Känner du att du behöver se några exempel på hur man kan skriva recensioner? Kika in på de här länkarna:
http://bokugglan.blogspot.se/
http://www.bookfinger.blogspot.se/p/bocker.html
http://www.bokbloggar.nu/lanksamling/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar