onsdag 13 maj 2015

Boken som är gjuten för tonåringar

Jag har läst boken jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson, boken är i genren Ungdom som man märker redan när man läser baksidan av den.

"Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag" är något vi alla har velat säga minst en gång under våran skolgång, av olika anledningar. Olivias är att hon har blivit dumpad av John och hon har ingen jävla aning om hur hon ska hantera det.

I början påbörjar Olivia och hennes bästavän en operation i att få tillbaka John, hon som besatt av tanken att få krama om honom igen och säga att han är hennes. Men tillslut sjunker hoppet om att hennes drömprins ska komma tillbaka och hon blir då desperat, hon håller på med alla killar hon kan, super sig full, ligger med klasskompisen i en städskrubb. Hon blir horstämplad och vad ska hon ta sig till? Allt detta utspelar sig i en trist stad där Olivia har en egen lägenhet, hon har nämligen flyttat hemifrån. Hon har en deprimerad mamma, tuff lillebror, en pappa som är sjuk, en bästavän som är tillsammans med hennes ex bror, det kan inte bli en bättre bok enligt mig. Sara skriver på ett sätt att man slukas in i boken, hon får in känslor och tankar som vi alla känt, och ibland rinner tårarna bara för att man vet hur förtvivlande något är.

Eftersom att det är en ungdomsbok använder Sara Ohlsson precis sånt språk som vi använder, hon går inte innanför några dragna linjer och det gör att boken känns mer realistisk. Jag tycker att budskapet är att släppa taget och att inse hur bra DU är, helt själv, du behöver ingen annan. Ni kommer förstå om ni läser ut boken. Jag tyckte helt ärligt inte att det fanns något dåligt med boken, allt var realistiskt, känslosamt och man drogs in o boken på bara några minuter.

Boken passar i princip alla. Ungdomar som vill känna medkänsla, bli swept away. Vuxna som saknar pirret och vill komma ihåg hur det är att vara ung och hopplöst kär. Äldre som vill minnas tiden när allt var jobbigt men ändå så himla bra.

/Nikita

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar