fredag 30 januari 2015

I farans riktning

Den här boken var en väldigt bra bok för att Viveca Sten som skrivit den inte använde så mycket svåra ord vilket gör boken lättläst. Den här boken tillhör morden i sandhamn serien och om man skulle jämföra den här boken med till exempel någon bok från morden i midsomer serien så är det betydligt mindre namn att hålla reda på. När det är mycket namn i en bok tycker jag att den kan bli väldigt rörig och man tappar läslusten. I den här boken var det kanske 6 eller 7 namn att hålla reda på och det gjorde det lätt för mig att hänga med i boken. Den här boken passade jättebra att läsa nu för att det var under julafton och mellandagarna som denna bok utspelade sig och snart är det jul här också. Viveca Sten var bra på att hålla spänningen vid liv. Hon gestaltade mycket när hon skrev så det kändes som att man flöt in i miljön när morden begicks. Det blev då mycket spännande och levande.
"Vad händer med mig? Hann hon tänka innan våldsamma kräkningar fick hela kroppen att skaka. Sur magvätska, svart mot det vita, ångade när det stänkte mot snön. Det blev varmt i trosorna. Hjälp mig, försökte hon få fram men det blev bara ett hest kraxande långt ner i strupen. Visst var det en skugga som skymtade längre bort i mörkret?".
Det var ett citat från boken när Jeanette dog och när jag läste det kunde jag föreställa mig hur Jeanette såg ut när hon kämpade i snön och hur hon mådde.

Det fanns två delar i boken som var väldigt tråkiga. Det var när man fick följa Nora Linde och hennes ex man när de firade jul och umgicks med sina barn och när man fick följa Nora på hennes jobb. Det Nora gjorde på sitt jobb var att godkänna en massa papper när företag handlade med varandra. Hon verkade vara någon slags jurist. Jag tyckte inte att det var särskilt spännande i den delen av boken och jag trodde att Nora skulle komma in i bilden i slutet av boken och det skulle bli någon slags parallellhandling. Det blev mera som en flopp, jag kunde lika gärna ha struntat i att läsa om Nora, hade ändå inte missat något viktigt i utredningen.

Jag tror att Viveca vill berätta för oss om hur mycket hat mot invandringen och främlingsfientlighet det finns i Sverige. Det fanns en organisation i boken som hette"Nya Sverige" det var en främlingsfientlig grupp som jobbade för att minska på invandringen.
En person som var med i Thomas Andreassons utredning hette Aram. Han kommer från Irak som flykting. En kväll nör Aram var ute och privatspanade blev han upptäckt av två personer som kom från organisationen som hette Nya Sverige. Personerna sa då:
- Titta en blatte!
Vi tar honom. Aram blev brutalt misshandlad och slängd i en buske efter det.
En man som var ute och gick med hunden hittade Aram och ringde direkt 112.
Aram blev inlagd på intensiven och var nära att dö men klarade sig med nöd och näppe.

1 kommentar: